Aarhus Festuge 2024 bliver ikke helt "normal"

Festugetemaet ’Mind the Gap’ bliver til årets udgave suppleret af et undertema, der sætter fokus vores forhold til normer og normalitet og ikke mindst forestillinger om, at noget befinder sig 'Udenfor normen'. (Foto: Aarhus Festuge)
dato

Aarhus Festuge har netop åbnet for arrangørtilmeldinger og præsenterer i samme ombæring et undertema til Aarhus Festuge 2024: 'Udenfor Normen'.

Aarhus Festuge har i dag åbnet for, at alle interesserede aktører kan tilmelde deres arrangement til programmet for 2024-udgaven. Og det bliver med en ny tematisk undertitel: 'Udenfor normen'.

Sidste år præsenterede Aarhus Festuge sit treårige tema 'Mind the Gap'. Et tema, der kredser om vores opmærksomhed og åbenhed over for nye spirende tendenser og tankegange og respekt for forskellene – de små sprækker – imellem os.

Som en naturlig forlængelse af temaet vil Festugen med ’Udenfor normen’ sætte yderligere fokus på vores forhold til normer og normalitet og ikke mindst forestillinger om, at noget befinder sig udenfor normen. Er alt, der afviger fra normalen, unormalt? Og hvad er overhovedet normalt?

"Vi håber, at undertemaet kan medvirke til et program, hvor kulturen byder ind med en masse mangfoldige perspektiver og interessante tematiseringer af normer og normalitet. Normen - og det, der er udenfor normen - er noget, vi hele tiden skaber gennem vores handlinger. Det gør normen til en foranderlig størrelse; Vi skal være opmærksomme på den, for der sker superspændende ting i det felt", siger Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge.

Normbrud og nybrud
Et eksempel på undertemaet finder man i Festugens Gallaforestilling, ’FLAMMENWERFER’ af Hotel Pro Forma.

Den musikdramatiske forestilling er baseret på den berømte svenske kunstner Carl Fredrik Hill, hvis liv og værker tog en radikal drejning, efter at han blev uhelbredeligt syg med skizofreni. På scenen i Musikhuset Aarhus optræder en anden ener i form af Blixa Bargeld, der med avantgardegruppen Einstürzende Neubauten har været garant for musikhistoriske norm- og nybrud.

'Udenfor Normen' rummer en lang række aktuelle perspektiver. Fra tanker om psykisk sygdom og kreativitet og om neurodivergens til debatter om køn og seksuelle minoriteter eller skiftende vaner i lyset af klimakrisen. Men der er ingen grænser for, hvad hvad man kan byde ind med til Festugeprogrammet. 

"Festugen skulle gerne være et åbent rum, hvor man ikke lader sig begrænse af vante tankebaner og forventninger, men er åben og nysgerrig på det ukendte og skæve. For Festugen er i sig selv en begivenhed udenfor hverdagens trummerum. Uden for normen", fortæller Rikke Øxner.

Kilde: Aarhus Festuge
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.
Flere artikler